2010. február 11., csütörtök

Sajttorta

Stahl Judit receptje alapján szoktam készíteni a sajttortát. Nagyon finom, előre elkészíthető, egyszerű és mégis ünnepélyes. Az eredeti recept Philadelphia krémsajtot javasol (5 dobozzal). Én kipróbáltam azzal is, az olcsóbb utánzatával is, hagyományos mascarpone sajttal is (50 dkg) de a barátainknak legjobban a házi krémsajttal készült ízlett a legjobban.
(Először Wiselady honlapján olvastam a mascarpone otthoni készítéséről, amit azóta is rendszeresen, házi tejből, házi tejfölből készítek el.)

A torta hozzávalói:
20 dkg teljes kiőrlésű keksz (én győri zabfalatokat szoktam venni)
10 dkg vaj
50-60 dkg natúr tejszínes krémsajt
15 dkg cukor
1,5 evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 rúd vanília (higgyétek el, kipróbáltam, pont olyan finom egy tasak bourbon vaníliás cukorral is)
1-2 citrom
3 tojás
friss vagy mélyhűtött gyümölcsök és egy kevés tortazselé
A kekszet késes aprítóval szoktam durvára vágni. A vajat megolvasztom, összekeverem a kekszmorzsával, és ezt egyenletesen belenyomkodom egy kapcsos tortaforma aljába.
10 percig sütöm 165 fokon.
A sajtkrémet simára dolgozom a cukorral, liszttel, tejföllel, belerakom a vaníliát (a rúdnak csak a kikapart magjait!), a citromok lereszelt héját és végül egyenként a tojásokat.
Ráöntjük a krémet a kihűlt kekszalapra és 50 percre visszatesszük a sütőbe (marad a 165 fok!). Ezzel el is készült az első napi teendő, a kihűlt torta mehet a hűtőbe.
A vendégek érkezése előtt kiveszem a formából (ha szükséges, késsel körbekanyarítom előbb) és a tetejét telepakolom a (kiolvadt) gyümölcsökkel.
A tortazselét a csomagoláson olvasható leírás szerint elkészítem és egy ecsettel vékonyan bekenegetem vele a gyümölcsöket. Így szép fényt kapnak és tovább marad friss a tortán.
Ha valaki szereti a klasszikus, édes, vaníliás krémtúrót, annak garantáltan ízleni fog!

Nincsenek megjegyzések: